Monday, June 7, 2010

Tazkirah Agama-Doa

Kita bukan lah ustazah untuk berbicara tentang agama.
Tapi,kita nak kongsi kan sesuatu kisah benar yang terjadi
dalam diri kita.

Begini.
Suatu hari,dalam kembara opis.Ada site engineer bagitahu
kita."Zarith,awak betul-betul beruntung.Kerja dekat dengan
family."Mungkin dulu awak pernah berdoa dan hari ini doa
awak tu di makbulkan ALLAH.

Memang betul apa yang site engr bagitahu tu,Rumah kita
dengan opis.Hanya 10 minit.Sebenarnya,kita tak pernah pun
terfikir yang 1 hari kita akan bekerja dekat dengan family
kita.Bagi kita,dah dapat kerja pun dah cukup baik.

Kita pun pada mulanya.Bukan lah di arah untuk bekerja
di site opis.Kita kena kerja di HQ,KL.Tapi,di sebabkan
site kita ada masalah,kita di panggil untuk full time di site,
putrajaya.Rumah kita di putrajaya juga.

Flash back:4 tahun lepas
Satu berita yang kurang molek kita dengar masa kita
belajar diploma dulu.Ada student yang bersalin anak luar
nikah di asrama.Warden yang bawa dia ke hospital.Habis
berita nie kecoh satu kolej.

Kita yang mula-mula dengar kisah ini.Terus tersentuh.Bukan
kita sedih dengan si perempuan tu tapi kita risau kan adik
perempuan kita.Dia bukan lah seorang yang sosial.Tapi,kita
risau sebab kita jauh dengan dia.Cuti sem je kita hanya dapat
tengok dia.Macam-macam boleh terjadi.

Sejak kes itu,setiap kali sembahyang.Kita akan menangis dan
memohon kepada ALLAH yang jangan biar kita jauh dari
keluarga kita.Kita tak sanggup.Ye lah,kolej time diploma agak
jauh dengan rumah kita.Perjalanannya lebih kurang 5 jam.

Alhamdulillah,selepas itu kita semakin dekat dengan keluarga
kita.Kita sambung degree dekat dengan rumah.Every week,bole
balik.Kerja lagi la dekat.Setiap hari bole tengok muka mereka.

Kita betul-betul tak perasan hal ini sehinggalah orang yang lain
menegur kita.Kita begitu sebak.Rupanya,doa kita selama ini
telah di makbulkan ALLAH walaupun kita bukanlah umat
Muhammad yang sempurna.Sesungguhnya,kita semua tidak
boleh berhenti berdoa walaupun kita pernah gagal.Ingatlah,
ALLAH SWT Maha Penyayang Lagi Maha Pemurah.

Amin

4 comments:

violet_abbey said...

i have something happened today too..jap sy post k>?

fariskachak said...

aku baca entri ko pun rs cam dh sebak jer.. oqh.. bila pulak doa aku akan dimakbulkan.. ke aku sindri yg x perasan.. eh.. hye zairth.. =D

MaS PuTRi said...

tersentuh aida baca entry ni.. zarith telah sedarkan aida pd satu benda yang telah lama dilupakan.. dan diabaikan..

K.I.T.A said...

abbey-->k.dah baca
faris-->ni untuk muhasabah diri kita semua
mas-->syukur alhamdulillah.