Monday, April 20, 2009

Si Lembik Bekerja

Watak utama:Si Lembik iaitu K.I.T.A

KITA rasa diri kita sebagai seorang yang lembik jer.
Rasa macam 6 tahun kita belajar dalam civil eng 0%.
Nothing.Kalau ada pun sikit jer.Tak sampai 50%.
Semua kena belajar baru.KITA tak tahu sama ada
KITA yang silap sebab tak belajar elok-elok b4 nie
atau pun sistem pembelajaran di Malaysia yang
terlampau mementingkan teori menjadikan diri
KITA lembik je ketika bekerja.Kalau korang nak tau,
hari ni 1 rahsia besar terbongkar di company KITA.
Ass Manager(Civil&Structural Manager)tak ada degree
pun.Walaupun dia belajar tak tinggi mana tapi ilmu
dia superb.Dia lah orang yang paling teror dekat site
tu.Dia kalau tengok slab ke.Dia dah tau da slab tu
nak kena pakai bape bar,link,spacing.Gile tak gile
teror la orang itu.Malu tau orang yang belajar
tinggi tapi tak tahu jugak.

Lembik dekat sini bukan lah KITA nie macam
roti canai sardin yang boleh di tekan lembik tapi
KITA tak kuat mental.Semua bende tak tau.Pening.
Papai.Jumpa lagi.

7 comments:

Mohd Muazan Mohsin said...

Hahaha...jangan kate orang yg takde degree n diploma tu power berbanding orang yg ade degree atau pun yg blajar kat universiti..

Kat tempat site aku kerja, wak indon tu yang datang naik tongkang atau pun kapal terbang(kalo yg mampu la) menyeberangi lautan selat melaka tak payah pun amik degree ke atau blajar tinggi2..pun hebat dalam membuat perhintungan daripada segi saiz besi ke ape ke based on pengalaman dorang!

Semuanya adalah pengalaman...sape yg ade theory mungking ada advantage la tapi believe it or not...somehow...bile kite dah mula kerja nanti..percayala, pengalaman yang akan buat kita menjadi jurutera yang betul2 hebat!

So, jangan riso...target lepas abes blajar adalah...CARI PENGALAMAN! lagi lama lagi banyak pengalaman...pastu orang akan mula respect kita...

onnychubby said...

mmg situasi camni la yg dak2 intern akan lalui....pecaye la zarith
kat mane2 pun same je...
staf2 kat tmpt kite keje tu da buat keje tu betaun-taun, da immune da ngn sume keje2 tu
no wonder la die super terer...kan???
soooo, grab this opportunity to learn something from them so that we can be a better engineer in the future....(^_^)v ~peace~

l i e y n said...

mmg pengalaman banyak mengajar seseorang tu...
apa yang kita belajar tak semua yang boleh apply...
learn more n jangan malu nak bertanya

K.I.T.A said...

Muazan-->Betul.Pengalaman yang akan buat kita bertambah awesome.

Onny-->Tu la.dia buat keje tu sejak usia muda.Tapi,kite tau onny kenape dia bole jadi begitu hebat.Sebabnya,
dia rajin.Sangat rajin.Kita tak pernah lagi tengok dia duduk je tanpe buat keje.kalo dia bosan.dia akan baca plan.Terbaik kan.

Puan Lieyn-->Betul puan lieyn.kalau
tak faham,memang saya dengan muka
suku tak tahu malu nie gi tanya diaorang.nasib baik diaorang semua ok.

Nissie said...

ko LI kat ne/.

Azhar Ibrahim said...

Sapa suka main tekan² roti canai sardin? ~huhu~

K.I.T.A said...

Azhar:Mamak buat roti sardin.hahaha